Okres przedświąteczny to idealny
czas jeśli chodzi o poradniki – księgarniane półki uginają się od publikacji oscylujących wokół zdrowego
odżywiania, diety, przepisów, kucharzenia. Ludzie kupują je dla swoich bliskich z różnych
okazji, jednak to właśnie Boże Narodzenie jest czasem, gdy cieszą sie one największą popularnością.
Jak jednak wybrać odpowiednią
książkę spośród morza zalewających księgarniane półki nowości?
Dobrą propozycją wydaje się
książka Jedz
i pracuj nad własnym zdrowiem część 2.
Karolina i Maciej Szaciłło,
eksperci od zdrowego żywienia i ekologicznego stylu życia, już po raz drugi
dzielą się z czytelnikami swoim doświadczeniem, proponując im przepisy na
dania nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowie i otwierające na nowe
doznania kulinarne. Ich propozycje obejmują szybkie dania do pracy – w sam
raz dla tych, którzy mają w zwyczaju stołować się poza domem.
Autorzy promują tzw. odżywianie
wolne, powołują się także na opinię dietetyczki z Instytutu Żywności i
Żywienia, Hanię Stolińską, dotyczącą nowej piramidy żywienia, według której
ułożyli oni swoje przepisy. Dodatkowym plusem publikacji jest oznaczanie potraw
wegańskich i bezglutenowych – będzie to miało szczególne znaczenie dla tych,
którzy preferują taki sposób żywienia.
Istotne jest również –
zamieszczone we wprowadzeniu do części kluczowej – zwrócenie uwagi na sprzęty konieczne
do przygotowania większości potraw, sprzęty przydatne (choć niekonieczne) oraz
najkorzystniejsze opcje przenoszenia jedzenia. Atutem jest także podzielenie
publikacji na sezony – jesienno-zimowy i wiosenno-letni.
Same zaś przepisy – dla mnie w większości
odkrywcze, nowe i… smaczne! A to najważniejsze. Od teraz mogę zabierać do pracy
zbilansowane posiłki, nie zaś stołować się w pobliskich restauracjach czy
fast foodach, jedząc nic innego, jak tłuszcz i sól. W miejsce takich dań
otrzymuję hawajskie szaszłyki, gryczano-jaglaną foccacię, grzanki z orzechowym hummusem czy krem z mielonych
szparagów. Pycha!
Jeśli chcecie sprawić komuś
przyjemność, kupując mu pod choinkę książkę kulinarną, a przy tym nie chcecie,
by przepisy były sztampowe, trudne do wykonania czy niezdrowe – ta publikacja
będzie jak znalazł.
egzemplarz recenzencki, Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem cz.2, Karolina i Maciej Szaciłło, recenzja książki, Szybkie i zdrowe dania do pracy, Tania Książka, Zwierciadło
0 komentarze:
Prześlij komentarz