Kaukasis. Kulinarna
podróż po Gruzji i innych krajach Kaukazu to propozycja dla wytrawnych
smakoszy. Olia Hercules, autorka bestsellerowej Mamuszki zabiera nas niebywale apetycznym szlakiem, łączącym w sobie
smaki wielu rejonów, które choć skonfliktowane politycznie, kulinarnie
prezentują się wybornie.
Wiele połączeń nam, Polakom, choć coraz odważniejszym w kuchni,
może wydawać się szalone. Czy bowiem na myśl o pożenieniu buraka i śliwki
cieknie Ci ślinka, czy może wolałbyś zrezygnować z takiego eksperymentu?
Autorka wychwala otwartość w kwestii nowych doświadczeń i gwarantuje prawdziwą
eksplozję dobroci na naszych kubkach smakowych.
Potrawy nie są sztampowe, na
pewno o większości z nich nie słyszeliście albo nigdy ich nie próbowaliście,
obiecuję jednak, że warto w nich zasmakować. Faszerowane bakłażany,
matsoni z cukinią i czosnkiem (niech żyje prostota!), orzechowa sałatka z pomidora
i ogórka, sałatka z pomidorów i malin, pierogi z serem i…botwiną,
pigwa nadziewana jagnięciną, zupa estragonowa, kiszone zielone pomidory, mufiny
z sosnowymi szyszkami, szerpet bazyliowy rodem z Azerbejdżanu i wiele
innych smaków, o których Ci się nie śniło znajdziesz na kartach tej książki.
Nie muszę dodawać, że wszystko okraszone jest niezwykle apetycznymi
fotografiami, które pobudzą nawet najbardziej opornych do działania i
eksperymentowania.
Jeśli zatem dość masz sztampowości i czujesz, że jesteś
gotowy na nowe doznania kulinarne – koniecznie sięgnij po Kaukasis. Zaskoczysz bliskich, zaskoczysz sam siebie – dasz się
uwieść bowiem prędzej, niż Ci się wydaje. Obok kuchni krajów Kaukazu nie sposób przejść obojętnie.
Ugotuj sobie zapiekany kalafior, podczytaj parę fragmentów Ali&Nino, a to miejsce styku wielu kultur wyda Ci się bliższe
niż kiedykolwiek.
Gaamot!
blog, blogger, Buchmann, Gruzja, Kaukasis. Kulinarna podróż po Gruzji, Kaukaz, książka, książka kucharska, Mamuszka, Olia Hercules, opinia, recenzja, recenzje książek
0 komentarze:
Prześlij komentarz