poniedziałek, 17 października 2016

Woda może być pyszna! [Sonia Lucano - Zdrowa woda]

 


Odkąd pamiętam, moim ulubionym napojem była woda. Ileż to razy, gdy siedzieliśmy w restauracji i wszyscy wokół zamawiali coca-colę, a ja niestrudzenie wodę niegazowaną, słyszałam błagalne „To może chociaż soczek?”. Mało komu mieściło się w głowie, że woda może smakować, ba! Może być wybierana w miejsce czegoś gazowanego i słodko niezdrowego.

Ja jednak byłam nieugięta, mimo że wówczas woda, to znaczyło naprawdę tylko wodę. Bez dodatków czy – jak wolą niektórzy – bez smaku.

Dziś, możliwości są tak wielkie, a pomysły często tak, zdawać by się mogło, szalone, że picie wody przestało być passé, a stało się modne. Zaczęła ona bowiem uchodzić za eliksir młodości i piękna.

Sonia Lucano w swojej książce Zdrowa woda podpowiada z czym ów napój połączyć, by jego właściwości pogłębić, a walory smakowe urozmaicić. Sztandarowo ludzie dodają cytrynę, miętę, od wielkiego święta pomarańczę, truskawki czy inne owoce delikatnie wzbogacające smak.

Czy komukolwiek jednak przyszłoby do głowy dodać do wody tymianek z  ogórkiem? Ktoś próbował zmieszać rozmaryn, liczi i papaję? Kto wreszcie skusił się na miksturę wykonaną z  wody, pieprzu, pomidora i selera? Autorka tej książki otwiera nas na nowe doznania smakowe, udowadniając, że nie wymagają one wiele wysiłku, a skutkują nie tylko przyjemnością płynącą z picia, lecz mają także właściwości prozdrowotne.

Gotowi na eksperymentowanie? Chyba już nigdy nikt nie powie, że picie wody czy poradniki są nudne;) A ja nareszcie mam argumenty. 

Polecam!

Jest pysznie, zdrowo, niecodziennie;)