sobota, 8 grudnia 2012

Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler


Tytuł: Kuchenne rewolucje. Przepisy Magdy Gessler
Autor: Magda Gessler
Wydawnictwo: Znak
Udostępnienie: Sztukater
ISBN: 978-83-240-2340-0
Cena: 54,90
Ilość stron: 160


Program Kuchenne rewolucje przez cztery sezony gromadził przed telewizorami rzesze ludzi: smakoszy, kucharzy-amatorów, szefów kuchni, ale tez całkowitych laików w dziedzinie gotowania. Charyzmatyczna postać prowadzącej Magdy Gessler, doskonale się sprawdziła, a jej sława drastycznie wzrosła – zaczęła być ona znana nie tylko w kręgach kulinarnych, ale właściwie we wszystkich innych również – i to na szeroką skalę.
Jej program cieszył się tak wielką popularnością, że tylko kwestią czasu było otwarcie przez nią kolejnych restauracji [m.in. w Katowicach, którą notabene już zdążyłam zwiedzić], ale też – wydanie książki.Książki tak samo perfekcyjnej, jak jej autorka.
Publikację otwiera krótkie słowo wstępne od Gessler, będące czymś na kształt wyznania o jej pragnieniu zmienienia wizerunku polskiej kuchni i polskiego gotowania, a także chęci powrotu do tradycji, ale, dość paradoksalnie, tradycji unowocześnionej, pokazanej współcześnie i co najważniejsze – smacznie. Gessler nie kryje, że jako narodowi, brakuje nam spontaniczności w kuchni, brakuje nam chęci do zmian, chęci do wprowadzania nawet drobnych innowacji, a co za tym idzie – określa nas przewidywalność i nuda – a opinia ta idzie na cały świat. Zatraciliśmy gdzieś na drodze rozwoju głęboką pasję pielęgnowania tradycji kulinarnych przodków i wykorzystywania ich podczas pichcenia – czy to jedynie dla najbliżs

zej rodziny, czy to na większe okazje.
Kuchenne rewolucje, zawierają przepisy na najważniejsze i – mam nadzieję – na najsmaczniejsze potrawy ze wszystkich czterech sezonów programu. Uporządkowane są one właśnie wedle nich.
Z całą pewnością jest to książka bogata w receptury na dania różnorodne – trudniejsze i łatwiejsze do przyrządzenia, bardziej i mniej czasochłonne, mięsne, rybne, deserowe, i tak dalej, i tym podobne.
Znajdziemy tutaj słynny już pasztet z dziczyzny, latające szaszłyki, wariacje śledziowe i wiele, wiele innych. Wszystko okraszone wspaniałymi fotografiami, na widok których aż chce biec się do kuchni i samemu upichcić coś tak rewelacyjnie wyglądającego.
Jak to książka kucharska, także i ta bardzo silnie oddziałuje na wszystkie zmysły: atakuje wzrok, a także ma się wrażenie, że bombarduje węch, bo zapach gotowanych potraw niemalże się z nich unosi.
Każdy przepis składa się z elementów tradycyjnych: zawiera listę składników, ilość porcji, która zostanie z nich przyrządzona, dokładny opis krok po kroku, a ponadto informację o tym, z którego sezonu i odcinka programu przepis ów pochodzi. Te wiadomości znajdują się na jednej stronie, natomiast całą przestrzeń kolejnej zajmują chwalone już przeze mnie fotografie planowanych wyników naszych kulinarnych eksperymentów :)
Książka wydana jest szalenie starannie. Jest estetyczna, schludna, oszczędna w ozdobniki. Są tylko potrawy i aż potrawy. Od czasu do czasu fotografie autorki.
Zwieńczeniem książki jest dwadzieścia prostych rad na temat tego, jak kuchnię zmienić w „miejsce magiczne, pełne smaku i zapachu”, a także miejsce na własne notatki, własne przepisy, własne kuchenne rewolucje.

Nie sposób nie zauważyć, że Kuchenne rewolucje, jako program zmieniły pogląd na gotowanie i celebrowanie jedzenia wielu osób – w końcu nabieramy odwagi.
Gessler ze swoją telewizyjną ekipą odmieniła życie wielu ludzi, a teraz ma szansę zawojować wszystkie polskie domy, wejść pod strzechy na stałe i tam się rozgościć oraz czuwać nad naszymi kulinarnymi eksperymentami.
Polecam serdecznie, ta książka to doskonały wybór zarówno dla fanów programu, jak i dla wszystkich, którzy chcą wprowadzić w swój jadłospis jakieś innowacje – mniejsze lub większe. Bo i takie, i takie tutaj znajdziemy. 

› zajrzyj do środka...

16 komentarzy:

  1. Mam na nią chrapkę już od dłuższego czasu ;D

    OdpowiedzUsuń
  2. Rzeczywiście Magda Gessler zawojowała nie jedną kuchnię, ja ją naprawdę lubię, jest bezpośrednia i naprawdę kocha to co robi. Już mi ślinka cieknie na myśl o tej książce.

    ps. za takie włosy dałabym się pokroić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak,włosy ma przepiękne!
      Mnie prawdę mówiąc czasem denerwuje, no, ale nie da się ukryć - zna się na tym co robi, bez dwóch zdań.:)

      Usuń
    2. Mnie również czasami denerwuje, ale widać chociażby po programie, że kocha gotować, uwielbia jeść. Chętnie bym zajrzała do tej książki, czemu nie :) Skoro jest tak pięknie wydana jak piszesz to z pewnością posiadanie jej na półce to doznanie chociażby estetyczne :D Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  3. Przejrzałam ostatnio tę pozycję w księgarni i jakoś mnie nie zachęciła. Nie przepadam też za programem, w którym występuje. Gotowanie dobrze, ale ostatnio zrobiła się jedna wielka komercja.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fakt - na szczęście w książce wciąż rządzi gotowanie, a nie komercja;)
      Pozycji kulinarnych jest jednak na tyle dużo, że każdy może w nich dowolnie przebierać, dlatego też nie wszystko musi zachęcać i przekonywać;)

      Usuń
  4. Nie oglądałam tego programu raczej, bo lecial w takich porach, że musiałabym mieć akceptację innych domowników, a oni takich agresywnych programów nie lubią.

    Rzadko daję się namówić na książki kucharskie, ta mi się jawi, jako taka z której skorzystać nie będę mogła bez wyszukanych składników

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię Kuchenne rewolucje, ale chyba nie na tyle, by zaopatrzyć się w książkę Magdy Gessler - jak dla mnie zbyt wiele dziczyzny i mięsa ogółem. A skoro jestem wegetarianką, to wiadomo, że takie przepisy raczej nie są dla mnie szczególnie pożyteczne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są też ryby, zupy makarony i dużo, dużo słodkości:)

      Usuń
  6. lubię ten program i jak tlyko zobaczyłam książkę od razu mnie zaciekawiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię oglądać "Kuchenne rewolucje". Podczas oglądania można dowiedzieć się wielu rzeczy, które przydają się w kuchni. Chętnie sięgnęłabym po tę książkę. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja jestem wielką zwolenniczką ,,Kuchennych rewolucji'' i bardzo szanuje poglądy Magdy Gessler, więc z miłą chęcią poznam książkę jej autorstwa. Mam nadzieje, że niektóre przepisy będą łatwe w wykonaniu, gdyż nie mam aż takiej inwencji twórczej jeśli chodzi o gotowanie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Trochę droga, nie? Uwielbiam ten program, ale co do książki mam mieszane uczucia. Przyznać jednak muszę, że chętnie bym ją przejrzała.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga, bardzo. Nigella ma droższe, ale za to dużo obfitsze w przepisy książki.
      Ale, ale - w Biedronce Kuchenne rewolucje będą za 29,9zł! :) Tyle można wydać bez obaw przed wyrzucaniem pieniędzy w błoto;)

      Usuń
  10. Cena zaporowa jak na 160 stron. Widziałam wiele równie pięknie wydanych książek - albo dużo tańszych, albo bogatszych. Niemniej, lubię i panią Magdę, i jej program, więc gdybym miała okazję, chętnie skorzystałabym z paru jej propozycji.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na dniach, jeśli się nie mylę, to od 13.12, w Biedronce książka ta będzie sprzedawana za 29,9zł, a taka cena jest już dużo przystępniejsza;) Detaliczna jest rzeczywiście wyolbrzymiona, no ale - tu właśnie wkrada się komercja, na której pewnie chcą dużo, dużo zarobić. I zarobią. Szkoda przepłacać, skoro promocje zaglądają z każdej strony;)

      Usuń