Magda Gessler szturmem wdarła się do ekstraligi polskich
celebrytów. Jej zdolności kulinarne stały się inspiracją dla setek Polaków,
którzy za jej namową i po obejrzeniu jej programów, zmieniają sposób odżywania,
odświeżają swoje domowe posiłki, z wielką dbałością dobierają składniki i
skrupulatnie rozliczają się z pięknego podania przygotowanych dań.
Moda na kuchenne rewolucje sięgnęła daleko poza mury
odwiedzanych przez Gessler restauracji, wpływając na to co i jak jadają Polacy.
Do jednych z jej największych, moim zdaniem, zasług należy przybliżanie
rodakom potraw regionalnych, które często niesłusznie zostają skazane na
zapomnienie i trwałe wyrzucenia z karty dań.
Gessler staje się ambasadorką polskiej tradycji i kultury jedzenia,
która charakteryzuje się ogromnym bogactwem. Wiele z potraw traktujemy jako
niemodne, niegodne podawania podczas uroczystości, bo mało reprezentatywne i
orientalne. A przecież o sile smaku wcale nie stanowi zachodnie pochodzenie,
lecz właśnie odpowiednie przyrządzenie i związek z wieloletnią tradycją
podawania.
Autorka pokazuje jak bardzo się mylimy, przywracając świetność daniom regionalnym, a przez wielu z nas nigdy niepoznanym.
Autorka pokazuje jak bardzo się mylimy, przywracając świetność daniom regionalnym, a przez wielu z nas nigdy niepoznanym.
Książka Smaczna
Polska. Regionalny przewodnik kulinarny, to tak naprawdę pozycja
obowiązkowa nie tylko dla osób uwielbiających spędzać czas w kuchni, lecz także
dla tych, którzy żywo interesują się polskimi tradycjami i zróżnicowaniem.
Na kartach tej apetycznej publikacji, znajdziemy przepisy na
potrawy kuchni kresowej, kujawskiej, małopolskiej, mazowieckiej, podlaskiej,
pomorsko-kaszubskiej, warmińsko-mazurskiej, śląskiej i wielkopolskiej. To
prawdziwy kocioł rozmaitości, z którego unoszą się nieprawdopodobne aromaty.
Inspirując się tą książką, będziemy mogli przygotować tradycyjne
kaczkę z sosem miodowo-pomarańczowym, sałatkę żmudzką, kwasówkę, pstrąga pieczonego
w cieście solnym, kaszankę po madziarsku, perliczkę pieczoną w półtoraku, kurczaka po polsku, kindziukowe
ruloniki, kurki na okrasie z gęsiny,
kaszubskie fondue, jajecznicę z węgorzem, sałatkę z pieczoną dynią, pijaną
golonkę, schab w piewnej galaretce i wiele, wiele innych smakowitości.
Już same ilustracje proszą się o spałaszowanie, kusząc
wybornym wyglądem i zapachem do wyobrażenia.
Publikacja ta jednak, to nie tylko przepisy i dołączone do
nich fotografie. To przede wszystkim ukłon w stronę kultury jedzenia i opis
każdej z wymienionych typów kuchni. Gessler kusi się także o wyliczenie i
przedstawienie konkretnych składników, wskazująco co stanowi o ich wyjątkowości
i niepowtarzalnym smaku. Przepisy są autorskie, acz każdy jeden inspirowany
lokalnymi tradycjami.
Obok tej książki nie można przejść obojętnie – to prawdziwa feeria
barw i doznań smakowych. Niepowtarzalna kulinarna wyprawa, w myśl zasady „cudze
chwalicie, swego nie znacie”, pozwoli Wam na nowo zachwycić się regionalnymi
daniami, które możecie dowolnie rekonstruować, tworząc nowe tekstury jedzenia.
Chętnie bym ją przygarnęła:)
OdpowiedzUsuńMnie osobiście pani Gessler nie oczarowała swoją osobą. Jakoś nie przepadam za nią, bardziej cenię innych polskich kucharzy (w sumie to jednego...), dlatego raczej nie kupię sobie tej książki, ale gdyby miała trafić do mnie jakimś innym cudem to z zainteresowaniem przyjrzałabym się zawartości. :)
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś, kiedy będę mieć własną kuchnię i dom :P
OdpowiedzUsuń